Tony's Chocolonely

Het Tony’s Chocolonely verhaal

Journalist Teun van de Keuken is geschokt als hij in een boek leest over illegale kinderarbeid en moderne slavernij op de cacaoplantages in West-Afrika. Moderne slavernij bestaat nog steeds. Hij besluit op onderzoek uit te gaan.

Wat blijkt? In West-Afrika, waar de meeste cacao vandaan komt, blijkt illegale kinderarbeid en moderne slavernij nog schrikbarend veel voor te komen. En dat terwijl in 2001 een aantal grote internationale chocoladebedrijven hun handtekening zetten onder het Harkin Engel Protocol waarin afspraken staan om de ‘worst forms of child labor’ te elimineren. Nu Teun weet dat chocolade besmeurd is met illegale praktijken geeft hij zichzelf, na het eten van een aantal chocoladerepen, aan als chocoladecrimineel in het programma Keuringsdienst van Waarde.

Tony’s Chocolonely is ontstaan vanuit dit tv-programma. Journalisten brengen in dit programma misstanden over productie van voedsel en andere producten aan het licht.

 

Tony's missie is samen 100% slaafvrij de norm in chocolade maken. In Ghana en Ivoorkust werken zo'n 1,56 miljoen kinderen onder illegale omstandigheden en zijn 30.000 mensen slachtoffer van moderne slavernij. We kiezen er daarom bewust voor om te werken in deze twee landen.

Alle cacaobonen zijn traceerbare bonen, die  direct ingekocht worden bij partnercoöperaties in Ghana en Ivoorkust. Bijna geen enkel chocolademerk dat in de supermarkt ligt weet precies waar, hoe en door wie zijn cacao geproduceerd wordt en al helemaal niet als ’t uit West-Afrika komt. En hoe gek ook, dat geldt ook voor veruit de meeste gecertificeerde of duurzame cacao.

De 8.457 boeren die voor Tony’s cacao produceren zijn 8.457 boeren die een leefbaar inkomen kunnen verdienen. Dit komt ook ten goede aan hun families waardoor ’t aantal mensen wat hiervan profiteert vele malen hoger ligt.

Tony’s betaalt ‘n extra premie bovenop de Fairtrade-premie, zodat de boer een leefbaar inkomen kan verdienen. De premie wordt gebruikt om inkomsten voor de boer te verhogen, zowel in geld als door investeringen in ’n hogere productie door middel van landbouwtrainingen en kwekerijen van nieuwe boompjes. Maar ook door kosten voor de boer te verlagen door op grote schaal meststoffen in te kopen of ’t toegankelijker maken van onderwijs en de aanleg van ’n centrale waterpomp. 

 

Het belangrijkste ingrediënt is natuurlijk cacao, maar er zijn nog veel meer smakelijke ingrediënten van over de hele wereld nodig om de Tony’s te maken. Wist je bijvoorbeeld dat het zeezout in de karamelzeezoutreep uit Bonaire komt?

Karamel, toffee en pretzels komen uit Frankrijk

Sinaasappel uit Marokko

Framboos uit Servië

Knettersuiker uit China

Speculaas, Biscuit, Marsepein, Blauwe/roze muisjes, Kaneelsuiker/koek, Gember, Kletskop en Zuurstok uit Nederland

Amandelen, Amandelspijs, Pecannoten en Rozijnen uit Californië

Citroen, Hazelnoot uit Spanje

Koffie crunch uit Ethiopië

Noga en Meringue uit België

Kaneel en Kruidnagel uit Sri Lanka

Cacaonibs uit de Ivoorkust

Cacaopoeder uit Ghana

Rietsuiker uit Mauritius

Caramelcrisps uit Colombia

Kersen uit Polen

Chilitoffee uit Denemarken

Feullentine uit Italië

Honeycoms uit Engeland

Zandkoek uit Duitsland