Culinair & Recepten

Recepten

Zin in een dagje zonder vlees? Maak dan eens deze Thaise gele curry met jackfruit uit onze winkel. De vlezige structuur van deze jonge vrucht doet het goed in dit gerecht en geeft het geheel een lekkere bite. Daarnaast neemt jackfruit makkelijk smaken op, ideaal voor in deze Thaise curry. Om het gerecht compleet te maken én voor een frisse kleur, voeg je er doperwten en peultjes aan toe. Maar de leukste verrassing in deze curry zit in de abrikozen: het zoete van deze gedroogde vrucht combineert goed met de mildpittige smaak van de gele curry. Mag het nog iets pittiger van jou? Voeg dan nog een extra rood pepertje toe.

 

BEREIDINGSWIJZE

  1. Wok de kruidenpasta kort op hoog vuur en voeg hier de stukjes jackfruit bij. Bak de jackfruit al roerend ongeveer 1 minuten mee. Blus af met de kokosmelk en laat de curry ongeveer 10 minuten sudderen op laag vuur en roer af en toe door. Duw daarbij de stukjes jackfruit met een houten lepel uit elkaar.
  2. Kook ondertussen de basmatirijst zoals aangegeven op de verpakking.
  3. Blancheer de peulen 3 minuten in kokend water en spoel ze daarna goed af met koud water.
  4. Roer de abrikoosreepjes, doperwten en peulen door de curry en warm het geheel nog ongeveer 2 minuten goed door.
  5. Verdeel de rijst over de borden, schep hier de Thaise gele curry over en bestrooi met de gehakte peterselie en het amandelschaafsel. Maak het gerecht af met de partjes limoen en eventueel de ringen van rode peper.

INGREDIËNTEN

  • 200 gr peulen, puntjes verwijderd
  • 100 gr doperwten, uit de vriezer
  • 50 gr gedroogde abrikozen, in reepjes
  • 3 el platte peterselie, gehakt
  • 1 el geschaafde amandelen, geroosterd
  • 1 limoen, in 4 parten gesneden

 

EN VAN FAIRTRADE ORIGINAL

Voor de pittige types onder ons: voeg 1 rode peper in ringen toe over het gerecht bij het serveren.

Misschien wel het bekendste Surinaamse gerecht: roti! Dit recept voor Surinaamse roti bevat de klassieke smaken die je gewend bent bij dit smaakvolle kruidige gerecht, maar door het vervangen van de kip door jackfruit, eet je deze keer een geheel vegetarische variant. Wil je liever vegan eten? Voeg dan kikkererwten toe plaats van ei. En ja, je mag dit gerecht met je handen eten. Eet smakelijk!

Jackfruit is een Aziatische vrucht met een vleesachtige structuur die makkelijk smaken opneemt. Het vruchtvlees is dan ook heel geschikt om te marineren en vervolgens stoven zoals draadjesvlees.

BEREIDINGSWIJZE

  1. Snipper de ui en hak de knoflook en de madame Jeanette heel fijn. Verwarm de olie in een pan met dikke bodem en fruit hierin de ui samen met de knoflook en de madam Jeanette in ongeveer 5 minuten tot het wat glazig ziet. Roer de masala, komijn en kurkuma erdoor en fruit even mee. Giet er uiteindelijk nog een scheutje sojasaus bij.
  2. Snijd de krieltjes doormidden (of schil de aardappels en snijd ze in stukken) en spoel de Jackfruit goed af onder de koude kraan en laat uitlekken.
  3. Doe de aardappel en de Jackfruit bij het uienmengsel in de pan en roer door. Voeg water toe zodat de aardappels en Jackfruit net niet helemaal onder staan en laat het geheel onder regelmatig roeren ongeveer 40 minuten stoven op laag vuur tot de aardappelen gaar zijn en de Jackfruit uit elkaar valt.
  4. Giet er af en toe een scheutje water bij als het mengsel te droog wordt. Breng het geheel eventueel nog op smaak met zout en peper als alles gaar is.
  5. Verwijder de puntjes van de kousenband en snijd ze in stukken van ongeveer 5 centimeter. Blancheer de kousenband ongeveer 4 minuten in kokend water met wat suiker en zout tot ze beetgaar is en spoel koud onder de kraan om doorgaren te voorkomen. Je kunt de kousenband voor het serveren nog even mee verwarmen met de jackfruit en aardappels.
  6. Kook de eieren 8 minuten tot ze hard zijn, laat ze schrikken, pel ze en snijd ze doormidden.
  7. Verwarm de roti pannenkoeken in een droge koekenpan tot ze warm zijn. Leg op ieder bord een pannenkoek, schep hierin het groenten/aardappels mengsel en leg hierop het gekookte ei. Bestrooi eventueel nog met wat chiliflakes als je van extra pit houdt.

In plaats van water zou je ook groentebouillon kunnen gebruiken voor nog meer smaak.

Wanneer je deze roti helemaal plantaardig wilt maken, vervang dan het ei voor geroosterde kikkererwten.